Aquarium schoonmaken stappenplan

Heb jij thuis een aquarium met de mooiste vissen, of ben je aan het overwegen om er een aan te schaffen? Dit aquarium moet je natuurlijk wel regelmatig schoonmaken. Zo leven de visjes namelijk het langst en heb je het meeste plezier van je eigen onderwaterwereld. Wat weet jij van het onderhoud van een aquarium? Welke benodigdheden heb jij allemaal nodig?

Stappenplan Aquarium reinigen

Volg de volgende stappen om je aquarium volledig schoon te maken!

1. Binnenste ramen

Begin met het schoonmaken van de binnenste ramen in je aquarium. Hier heb je speciale algendoekjes voor die snel en gemakkelijk het glas weer helder krijgen. Blijven er toch nog restjes achter kun je deze met een scherp voorwerp eraf schrapen zoals een mesje.

2. Vervang grind

Hierna kan je beginnen aan het schoonmaken of vervangen van het grind in je aquarium. Met een speciale stofzuiger zuig je met gemak het grind op en kan je het even goed schoonspoelen. Is het grind heel erg vies kan je er altijd voor kiezen om een nieuw laagje in je aquarium te doen.

3. Eventueel plantjes vervangen

Kijk eens goed naar de planten in je aquarium en beslis of ze toe zijn aan een vervanging ja of nee? Meestal kan je aan de staat van de plantjes zien of ze nog goed en levend zijn of dat ze een beetje slap en bruin beginnen te worden. Het is belangrijk om genoeg planten in je aquarium te hebben staan omdat deze de schadelijke stoffen uit het water filteren.

4. Water bijvullen

Vul regelmatig het water bij. Het water in je aquarium hoeft niet altijd volledig schoon gemaakt te worden. Zo zitten er in het water nog voedingsstoffen die je vissen kunnen gebruiken. Wel is het belangrijk om ongeveer 25% van je water te verversen per schoonmaakbeurt. Hevel het vieze water met een slangetje er uit en giet het schone water er in. Hoe hierbij rekening met de temperatuur van het water!

5. Filter vervangen 

Vervang ook om de zoveel tijd de filter die je aquarium water schoon houdt. Zo zorg je ervoor dat het water altijd schoon blijft en dat de schadelijke stoffen uit het aquarium gefilterd worden.

6. Check de aquarium lampen

Neem ook eens een kijkje naar je aquarium lampen. Zijn deze schoon of worden ze bedekt met kalk? Met een lauwwarm sponsje kun je de lampen gemakkelijk schoonmaken zodat je vissen weer voldoende licht ontvangen.

7. Buitenkant aquarium schoonmaken

Nu moet je er alleen nog maar voor zorgen dat je de buitenkant goed schoonmaakt zodat je weer plezier kan beleven aan je aquarium!